Leśne delikatesy
W czasie wędrówek między drzewami poszukujemy zazwyczaj borówek, jeżyn, poziomek, czy malin, tymczasem w polskich lasach znajdziemy wiele innych gatunków roślin, które są jadalne
Niektóre z leśnych roślin są cennym źródłem witamin, czy minerałów, stosuje się je w ziołolecznictwe lub w kosmetyce. Inne po prostu dobrze smakują i można wykorzystać je w kuchni.
Na kawę, zupę i sok
Do takich, dodających smaku roślin, należy czosnek niedźwiedzi. Większość dzikich rodzajów tego gatunku stanowią rośliny o wysokości do ok. 50 cm, wąskich liściach, które wyglądem przypominają szczypiorek. Cebula oraz liście są jadalne, smakiem przypominają czosnek uprawiany, jednak są od niego znacznie łagodniejsze.
Liście czosnku niedźwiedziego zbiera się w okresie od marca do kwietnia, kiedy są jeszcze miękkie. Roślina objęta jest ochroną częściową. Młode liście zawierają więcej witamin i są przyjemniejsze w smaku, od tych większych i starszych, które bywają gorzkie. Dodaje się je do sałatek, kanapek, duszonych warzyw, ryb, mięs, sosów, masła ziołowego, drobiu i zupy. Po przekwitnięciu jego liście i łodygi gniją. Roślina ma właściwości oczyszczające, wzmacniające oraz działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi i wspomaga serce.
Czosnek występuje w cienistych wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Podczas zbierania należy uważać, aby nie pomylić jego liści z młodymi listkami trującej konwalii. Wątpliwości przy rozpoznawaniu rozwieje zapewne typowy zapach czosnku.
(...)
To jedynie fragment tekstu. Chcesz czytać całe teksty? Zamów prenumeratę "Nowej Gazety Leśnej"!
WIĘCEJ
Dodano 14:07 17-07-2018